FIAFOODFEST
Manifestare științifică pentru crearea de produse alimentare inovative
REGULAMENT
2023
Articolul 1 – Scopul manifestării științifice
1.1. Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava organizează o manifestare științifică deschisă tuturor studenţilor care sunt înscrişi la programele de studii de licenţă si masterat.
1.2. Pentru fiecare echipă, participarea constă în prezentarea unui produs alimentar care să îndeplinească condiţiile stipulate în Articolul 2. Numărul de studenţi din fiecare echipă trebuie să fie de cel puţin 2 (doi), dar nu mai mare de 5 (cinci). Fiecare echipă trebuie să-și desemneze un Team Manager. Un student poate face parte din maximum două echipe.
Articolul 2 – Condiţii de participare
2.1. Produsul alimentar, subiectul manifestării științifice, trebuie să îndeplinească toate criteriile stipulate mai jos. Astfel, produsul alimentar trebuie:
- să fie destinat consumului uman şi să se adreseze tuturor categoriilor de consumatori;
- să fie inovativ sub unul sau mai multe aspecte comparativ cu produsele alimentare deja existente pe piaţă. Partea inovativă se poate referi la concept şi/sau aspecte tehnologice şi/sau reţetă (formulare) şi/sau ambalaj;
- să fie distinct prin calităţile sale senzoriale, nutriţionale sau prin alte calităţi;
- să fie realizat în conformitate cu legislaţia în vigoare cu privire la procese, ingrediente, aditivi, ambalaj, etichetă, siguranţă alimentară;
- să fie prezentat coerent, atât în ce priveşte toate criteriile de mai sus, cât şi în ceea ce priveşte munca de echipă.
2.2. Produsul alimentar trebuie prezentat prin intermediul unei FIȘE DE PREZENTARE care va cuprinde următoarele informaţii:
- o descriere a produsului alimentar limitată la maximum 200 caractere (inclusiv spații și semne de punctuație);
- o prezentare succintă a produsului alimentar de maximum 1500 caractere care să cuprindă: denumire, categorie de produs, descriere generală, caracteristicile inovative ale produsului, mod de ambalare, modalitate de păstrare, termen de valabilitate, etc.;
- o fotografie a produsului alimentar (opțional).
Articolul 3 – Participarea la manifestarea științifică
3.1. Manifestarea științifică este deschisă tuturor studenţilor înmatriculaţi în anul universitar 2022-2023 ai Facultăţii de Inginerie Alimentară din Suceava, de la toate programele de studii de licenţă si masterat.
3.2. Pentru a lua parte la acest eveniment, studenţii trebuie să formeze echipe sub coordonarea unui (unor) cadru didactic (cadre didactice), să completeze Formularul de participare (Anexa 1) până la data de 28.04.2023, formulare care vor fi centralizate de cadrele didactice coordonatoare.
3.3. Fiecare cadru didactic coordonator va înscrie pentru participare la manifestarea științifică echipele formate până la data de 28.04.2023.
3.4. Ordinea de prezentare în fața juriului a fiecărei echipe se va stabili prin tragere publică la sorţi în ziua de 04.05.2023 (sala E220, orele 9.40). Manifestarea științifică va avea loc în data de 06.05.2023.
3.5. Programul final, locaţia şi ora de începere a manifestării științifice se vor afişa pe site-ul www.fia.usv.ro.
Articolul 4 – Organizarea prezentării produselor în faţa juriului FIAFOODFEST
4.1. Juriul va fi compus din maximum 7 membri, specialişti în domeniul industriei alimentare, persoane competente şi independente de activitatea didactică. Membrii juriului vor delibera în secret.
4.2. Juriul are rolul de a evalua echipele participante pe baza prezentării orale a produselor şi a degustării produselor care se va efectua concomitent cu prezentarea orală.
Prezentarea orală va fi efectuată în limba română și va cuprinde:
- o descriere a produsului alimentar: denumire, categorie de produs, descriere generală, compoziţie, calităţi nutritive şi senzoriale, specificaţia tehnică, proces tehnologic de fabricaţie, condiţionare, mod de ambalare, modalitate de păstrare, termen de valabilitate;
- o descriere a naturii calităţii inovative a produsului (caracteristici inovative ale produsului în sine, a compoziţiei sale, reţetei de fabricație, etc.), a procesului şi tehnicilor utilizate, metodei de conservare şi duratei de păstrare, ambalării, metodei de utilizare de către consumator, etc.;
4.3. Juriul va evalua echipele participante pe baza Grilei de evaluare (Anexa 2) şi va acorda note în Fişa de evaluare (Anexa 3).
4.4. Echipele participante vor asigura pentru ședința de degustare publică mai multe unități de produs, degustare care va fi organizată înainte de prezentarea individuală din fața juriului.
4.5 Prezentarea şi degustarea produselor alimentare se va face cu respectarea condiţiilor de igienă.
Articolul 5 –Evalaurea echipelor participante la FIAFOODFEST
5.1. Fiecare membru al juriului trebuie să atribuie un punctaj de la 1 la 100 fiecărei echipe prezente în concurs conform fișei de evaluare. Punctajul fiecărei echipe va fi determinat ca medie aritmetică a punctajelor atribuite de fiecare membru al juriului.
5.2. Echipele câştigătoare ale evenimentului vor fi cele care au primit cele mai mari punctaje din partea juriului.
Articolul 6 – Alte prevederi
6.1. FIAFOODFEST îşi rezervă dreptul de a modifica datele manifestării științifice sau de a o anula, dacă, din motive obiective, este necesar să se procedeze astfel.
6.2. Participarea la acest eveniment înseamnă în mod automat acceptarea fără rezerve a prevederilor acestui regulament, de către toţi studenţii Facultății de Inginerie Alimentară.